2023. december 19.
A Magyar Kupában is legyőztük az Újpestet
Férfi jégkorongozóink a kétmeccses kupapárharc első meccsén 5-4-re győztek a lila-fehérek ellen.

A decemberi válogatott szünetről visszatérve magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk megkezdte a sportágban megszokott őrült téli meccssorozatát. Az FTC-Telekomra a karácsony előtti héten nem kevesebb, mint négy tétmérkőzés vár, ebből az első ráadásul kedd este a Tüskecsarnokban egy derbi volt. A Fradi idén már kettőből kétszer legyőzte az Erste Ligában a lila-fehéreket, ezúttal viszont a Magyar Kupa negyedik fordulójában találkozott a két együttes, a kétmeccses párharc tétje a négyes döntőbe jutás.

A kapuban hazai oldalon Arany Gergely kezdett, a mezőnyjátékosokat tekintve Vladimir Roth és Galajda Zsombor hiányoztak sérülés miatt, míg Yanick Turcotte és Tóth Gergő a másfél héttel korábban Miskolcon verekedés miatt összeszedett eltiltását töltötte, ott volt viszont a meccskeretben a fehérvári kölcsönjátékából visszahívott Seregély Máté, valamint Julius Marva, és az Erste Ligában néhány héttel korábban bemutatkozott fiatal ferencvárosi utánpótlás-játékos, Kocsis Botond.

A válogatott szünetről visszatérve, talán az óriási év végi hajtásra is tekintettel picit óvatosabban kezdtek a felek, a párharcok keménysége derbihez méltó volt, de helyzetekből keveset láthattunk. Az első hatalmas lehetőség Turbucz kapu mögül visszatett korongja után Brady előtt adódott, de a lövés a keresztvas külső oldaláról kifelé pattant. Němec kiállítása után emberhátrányban kellett védekeznnk, az Újpest óriási nyomást helyezett a kapunkra, de sikerült kivédekezni. A harmad utolsó percében egy helyzet után visszatámadó Ewanyk kapott egyet, majd felpattanva ledobta a kesztyűt Hraballal – a fair fightot „pontozással” cseh védőnk nyerte, majd mindkét játékos megkapta a maga 5-5 percét verekedésért.

Az első harmad gól nélkül zárult, és bár az elején a mieink játszottak fölényben, a kiállítást követően a vendégek irányítottak. A második játékrészre ebből tanulva érkeztünk ki a jégre, és fokozatosan egyre nagyobb nyomást helyeztünk az újpesti kapura. Ennek a 26. percben lett meg az eredménye, Adam Brady a vendégek harmadának közepéről bombázott Rajna hálójába (1-0). A gól után tartottuk a nyomást, sőt, emberelőnyben is támadhattunk, ez viszont nem vezetett eredményre. A 32. percben viszont Benk szabálytalansága után emelte a játékvezető a kezét, és kénytelen is volt sokáig úgy tartani, hiszen több mint egy percig járatták a mieink késleltetett emberelőnyben a korongot. Megérte türelmesnek lenni, Adam Brady ugyanis az így kialakult hat az öt elleni felállásban is betalált (2-0). A játékrész hajrájára fordulva egy hátrapassz csúszott le Hrabal ütőjéről, amivel kettő az egyben kontrázhatott az UTE, Kovács Alex pedig góllal fejezte be a lehetőséget (2-1). Már-már attól lehetett tartani, vérszemet kapnak a lilák, de jött Bán Károly, aki egy remek villanással egyedül lépett ki, és vette be Rajna kapuját, visszaállítva a kétgólos előnyt (3-1).

A záró harmadot olyan lendülettel kezdtük, hogy látszott, szeretnénk nem csak a meccset, de akár a párharcot is eldönteni. Ez olyannyira nem jött össze, hogy a 45. percben az első újpesti meccsét játszó Janne Laakkonen keveredett helyzetbe a kapunk előtt egyedül, és 41 éve minden rutinjával élve szépített (3-2). Sőt, Crespi szabálytalansága után jöhetett az újabb újpesti emberelőny, azonban ezt is sikerült kivédekezni. Öt az öt ellen viszont nem tudtuk megállítani a vendégeket, több veszélyes hazai támadás után Tino Metsavainio korcsolyázott be a harmadunkba a szélen, majd lövése átcsorgott Aranyon (3-3). Ébresztően hatott a váratlan egyenlítés a mieinkre, fokoztuk a nyomást, végül a Hrabal lövése és Rajna védése utáni kipattanót Farkas Simon lőtte a hálóba (4-3). Ezzel sem volt vége, bár kivédekeztünk egy újabb emberhátrányt, az 56. percben Saarelainen ismét kiegyenlített (4-4). Már-már úgy nézett ki, döntetlennel zárul a párharc első meccse, jött azonban még egy emberelőny Pokornyi hibája után, aminek a végén 1 perc 11 másodperccel a végső dudaszó előtt stílszerűen csapatkapitányunk, Nagy Gergő érkezett remekül egy kipattanóra, és vágta a hálóba a Fradi derbigyőztes gólját (5-4).

A Ferencváros ezzel idén háromból harmadszor is legyőzte az Újpestet, és egygólos előnyről várhatja a Magyar Kupa négyes döntőjébe jutásért vívott párharc január 17-ei visszavágóját.

Folytatás az Erste Ligában, méghozzá szerdán és pénteken hazai jégen, szombaton pedig idegenben.

Férfi Jégkorong, Magyar Kupa, 4. forduló
FTC-Telekom – UTE 5-4 (0-0, 3-1, 5-4)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Marva, Crespi, Turbucz, Brady, La Porte – Boros, Kärmeniemi, Nemec, Kestilä, Kulmala – Seregély, Hrabal, Tóth A., Nagy G., Németh – Kocsis, Haranghy, Banga, Bán, Farkas, Vezetőedző: Fodor Szabolcs
UTE: Rajna (Sági) – Silfver, Nyquist, Laakkonen, Metsavainio, Tiala – Pokornyi, Franyó, Benk, Just, Saarelainen – Tornyai, Peceric, Kovács A., Ewanyk, Kiss P. – Balázsi, Kovács S., Szabó-Rácz, Laskawy, Vezetőedző: Markus Juurikkala
Gólok: Brady (26:00), Brady (31:40, La Porte, Hrabal), Bán (37:53), Farkas (51:55, Hrabal, Bán), Nagy G. (58:49, EE, Turbucz, Crespi) illetve Kovács (35:15, Kiss P.), Laakkonen (44:13, Saarelainen, Just), Metsavainio (50:35, Tiala, Laakkonen), Saarelainen (55:58, Just, Silfver)
Kapura lövések: 45:40 (10:21, 17:5, 18:14)
Védések: 36:40 (21:10, 4:14, 11:16)
Kiállítás percek: 11:11 (7:5, 0:4, 4:2)
Emberelőny kihasználás: (2/1) 50.00% / (3/0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (3/3) 100.00% / (2/1) 50.00%
Emberelőnyben töltött idő: 03:47 / 06:00

Cikkajánló

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

Megvannak hokisaink Kontinentális Kupa-ellenfelei

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk egy ismerős helyen kezdi meg 2024/25-ös nemzetközi kupaszereplését.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin