2023. március 5.
A kapitány döntött, két lépésre a magyar bajnoki cím!
Férfi hokisaink vasárnap is győztek a BJA HC ellen a magyar bajnoki döntőnek számító Erste Liga-elődöntőben.

Alaposan belelendült a játékba az Erste Liga rájátszására az alapszakaszban összességében az elvárások alatt teljesítő férfi jégkorongcsapatunk – de mikor kell a legjobb formát hozni, ha nem a playoffban, azokon a mérkőzéseken, amelyeken eldőlnek a végső helyezések. Fodor Szabolcs együttese javuló formát mutatott már az alapszakasz hajrájában is, majd a DVTK Jegesmedvék elleni, 4-2-es összesítéssel kiharcolt negyeddöntős továbbjutás után jöhetett az a Budapest Jégkorong Akadémia HC, amelyik kiegyensúlyozott teljesítménnyel megnyerte az alapszakaszt, amelynek során négyből négyszer győzte le a Ferencvárost. A mieink viszont a legjobbkor hozták az első idei győzelmet a Rozsomákok ellen – méghozzá szombat este, a négy győzelemig tartó párharc első mérkőzésén, idegenben, így a miskolciak elleni negyeddöntőhöz hasonlóan ezúttal is a széria elején magunkhoz ragadtuk ellenfelünk pályaelőnyét.

Lévén a másik ágon erdélyi rangadót játszik a Gyergyó és a Brassó a liga fináléjába kerüléséért, a BJA és a Fradi elődöntője a két utoljára versenyben maradt anyaországi együttes párharcaként egyben klasszikus magyar bajnoki döntő is, mivel pedig az FTC-Telekom a 30. bajnoki címért, így a címer feletti harmadik csillagért küzd, a presztízs még nagyobb, szurkolói körökben is. Talán ennek, és a kedvező, budapesti helyszínnek is köszönhető, hiszen csak Káposztásmegyerig kellett ezúttal utazni, hogy a szombati naphoz hasonlóan vasárnap is szépszámú tábor, és remek hangulat fogadta a csapatokat a Vasas Jégcentrumban. A mieink kapujában ezúttal is a rájátszásra régi kiváló formáját megtaláló Arany Gergely kezdett, a sorok összeállítása pedig megegyezett a szombati meccsével, az egész szezonra kidőlt Sarciá Antonino és Aku Kestilä mellett ezúttal is Boros Dániel és Kozma Dávid hiányoztak betegség miatt.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a mérkőzés, látszott, hogy a BJA egy vereséggel a háta mögött nem akar rögtön a találkozó elején nagy kockázatot vállalni, mindkét fél fegyelmezetten, szigorúan védekezett. Az első nagyobb védést Arany mutatta be a 7. percben Djumic lövésénél, majd rögtön utána Szabó is tesztelte távolról kapusunkat, de a túloldalon Farkas Rolandnak is nagyot kellett védenie egy lövésnél és a kipattanó utáni közeli ismétlésnél is. A 10. percben Mesikämmen kínálta meg a bal oldali bedobókörből Farkast, majd Tóth Adrián lőtt szinte ugyanonnan, a hazai hálóőr mindkétszer jó helyen hagyta a mammutját, az ellentámadásnál pedig Aranynak kellett zárni a szöget Vorobjov kapumegkerülés utáni rövid sarkos próbálkozásánál. Tempós oda-vissza játék, igazi playoff-hoki zajlott a jégen, talán a hazaiak birtokolták többet a korongot, de a mieink jó védekezés utáni kontrái is bőven rejtettek veszélyt magukban. A 16. percben közel jártak a hazaiak a vezetés megszerzéséhez, Arany nagyot védett, ahogy rögtön utána Vorobjov közeli kapáslövésénél is. A harmad utolsó előtti percében az elmúlt hónapban igazi playoff-specialistává váló Turbucz ugorhatott ki egyedül egy semleges harmadbeli korongszerzés után, Schlekmann bár utolérte, csak szabálytalanul tudta megállítani, jöhetett a meccs első emberelőnye. Ebből azonban a harmad végéig a mieink nem, csak a BJA tudott veszélyeztetni, Tóth Richárd és Nagy Krisztián emberhátrányos kontrája végén utóbbi lőtt, Arany védett.

43 másodpercnyi áthúzódó emberelőnnyel kezdtük a második harmadot, de ezzel az első játékrész véghez hasonlóan nem sikerült élni, sőt, Galoha kontrájánál Aranynak kellett résen lennie. A 24. percben hasonló körülmények között jutott emberelőnyhöz a BJA, mint korábban a mieink, Djumic lépett ki egyedül, Nagy Gergő állította meg szabálytalanul, és bár hatalmas nyomást helyezett a kapunkra ellenfelünk, ez a fór is kihasználatlanul maradt, nagyot dolgozott a hátrányos speciális egységünk, egy alkalommal Kärmeniemi a kapu előtti sűrűben sisakját is elvesztette, úgy blokkolt elfekve – ikonikus pillanat volt, remekül jellemezte csapatunk karakterét az idei playoffban. Öt az ötben Nagy Gergő lőtt oldalhálót, majd Bán lépett meg egy kontrával, a csel után viszont kapu mellé húzta a korongot, majd egy Farkas-védés után Turbucz lőtt a kipattanóból közelről nagy helyzetben mellé. Fokoztuk a jelenlétet az ellenfél harmadában, és a nyomást Farkas Roland kapuján, a fiatal kapusnak többször is nagy védést kellett bemutatnia. A harmad második felére a hazaiak kijöttek a szorításból, és egyre több munkát adtak Aranynak – a két kapuson semmi nem múlott, pláne, hogy Farkas Kreisz szólójánál, majd Sailio kiugrás és csel utáni lövésénél is nagyot fogott. Hiába jöttek folyamatosan a helyzetek mindkét oldalon, a felek nem tudták dűlőre vinni a dolgot, így tovább fokozódtak az izgalmak.

Ha pontozásos sportág lenne, az első harmad inkább a hazaiaké, a második a 14-14-es kapura lövési mutató ellenére a mieinké lehetett volna, gól azonban nem esett – ehhez Kreisz szabálytalansága után a hazaiak kerültek először közelebb a 42. percben, de Arany és az emberhátrányos védekezésünk ismét a helyén volt. Ahogy fogyott a hátralévő idő, úgy nőtt a feszültség, és úgy vált egyre biztosabbá, hogy akár egyetlen gól is döntő lehet. Ezt a bizonyos gólt pedig a Ferencváros szerezte! A 47. percben Marva lőtt a kékről, a kapu előtt helyezkedő Nagy Gergő pedig tökéletesen szúrt bele a lövésbe, ütőjéről a hálóba vágódott a korong (0-1). Ellenfelünknek érthetően elkezdett sürgős lenni a dolog, fokozták a nyomást, de a mieink rendkívül fegyelmezetten kontrollálták az eseményeket. Sőt, az 56. perc végétől Viikila szabálytalansága után a mieink támadhattak emberelőnyben azért, hogy eldöntsék a mérkőzést. Ez ugyan nem jött össze, de ellenfelünk hiába próbálkozott 1:10-zel a vége előtt az időkéréssel és a kapuslehozatallal is, már nem maradt idejük egyenlíteni.

A Ferencváros a csapatkapitány Nagy Gergő harmadik harmadbéli góljával 1-0-ra megnyerte a magyar bajnoki döntőnek számító Erste Liga-elődöntő második mérkőzését is, így két idegenbeli sikerrel 2-0-ra vezet a négy győzelemig tartó párharcban. Folytatás szerdán a Tüskecsarnokban, a jegyek már kaphatóak ITT!

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, elődöntő (OB I döntő), 2. mérkőzés
Budapest Jégkorong Akadémia HC – FTC-Telekom 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
BJA HC:
Farkas R. (Kornakker) – Pozsgai, Szabó B., Culigin, Galoha, Djumic – Garát, Uimonen, Elo, Viikila, Schlekmann – Vorobjov, Tóth Gergely, Tóth R., Nagy K., Szita – Gőz, Dóczi, Molnár B., Ritter, Ádám Zs. Vezetőedző: Kangyal Balázs.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Kucsma, Betteridge, Sailio, Sointu – Kärmeniemi, Seregély, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Marva, Mesikämmen, Kreisz, Tóth A., Tóth Gergő – Bán, Farkas S., Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Nagy G. (46:37, Marva, Turbucz)
Kapura lövések: (19:7, 14:14, 13:7) 46:28
Védések: (7:19, 14:14, 6:13) 27:46 / 96.43% : 100.00%
Kiállítás percek: (2:0, 0:2, 2:2) 4:4
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 2) 100.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin