2023. január 21.
A kapitány a hajrában döntött a csúcsrangadón
Férfi hokisaink Nagy Gergő duplájával 3-1-re legyőzték a rivális Sportklubot, közel a rájátszást érő hely!

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk az Erste Liga-címvédő SC Csíkszeredát fogadta szombaton kora délután a Tüskecsarnokban. Ez a párosítás már önmagában csúcsrangadónak számít, hiszen a két együttes dominálta a magyar bázisú nemzetközi ligát az elmúlt négy évben, a felek kétszer egymás ellen döntőztek, egyszer elődöntőztek, egyszer pedig a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idény végén megosztott elsőségnek örülhettek. Emellett viszont az alapszakasz végeredménye szempontjából is hatalmas jelentősége volt a mérkőzésnek, még úgy is, hogy ezúttal nem az első kiemelésért harcolt a két együttes. A játéknap előtt a Sportklub 32 lejátszott mérkőzéssel és 50 ponttal az ötödik, a DEAC 33 meccsel és 49 ponttal a hatodik, míg a Fradi 30 meccsel és 46 ponttal a hetedik helyen állt – a 36 meccses alapszakasz végén pedig az első hat jut közvetlenül a rájátszásba, a 7-10. helyezett együttesek kvalifikációs párharcot vívnak egymással a két további kiadó playoff-helyért.

A Ferencváros, ahogy az elmúlt hetekben szinte mindig, ezúttal is foghíjas kerettel volt kénytelen kiállni a mérkőzésre: a decemberben az egész szezonra kidőlő Sarciá Antonino mellett Jari Sailio, Ollie Betteridge, Kozma Dávid, valamint a nemrég a magyar válogatottal az Universiadén szerepelt Galántai Richárd sem volt bevethető, ahogy Arany Gergely sem, így a kapuban Nagy Kristóf kezdett, cseréje Földes László volt, Fodor Szabolcs pedig 19 fős meccskeretet tudott nevezni.

Jól kezdték a mieink a mérkőzést, többet birtokolta a korongot a Ferencváros, több jó lövés is eltalálta a meccsbe jó formában beleálló vendégkapus, Adorján Attila kapuját. Az első nagy helyzet Kreisz Brúnó előtt adódott, Adorján nagyot védett, majd Farkas Simon egy a semmiben indulhatott meg, ám nagy helyzetben mellé-fölé durrantott, ez a ziccer zárta le az első harmad első felét. A 11. percben Hrabalt állították ki gáncsolásért, de remekül dolgozott az emberhátrányos védekezésünk, illetve egy alkalommal Nagy Kristóf is bravúrt mutatott be. Öt az ötben újra nagy Fradi-helyzet következett, Kreisz közeli lövésénél Adorján bárddal védett hatalmasat. A 14. percben előbb Sallót állították ki két percre, majd fél percre rá Schaus is szabálytalankodott, így másfél perc kettős emberelőnyhöz jutottunk. Ezt nem sikerült kihasználni, öt a négyben viszont megjött a gól: egy lövés már-már úgy nézett ki, elakadt Adorján mamutjában, ám a csíki kapus addig-addig fészkelődött a korongot keresve, amíg a pakk kiperdült a lábvédője alól, óriási kavarodás alakult ki, amelynek végén Julius Marva másodszorra a hálóba préselte a játékszert. (1-0) A vezetés birtokában abszolút átvették az irányítást a mieink a harmad hajrájára, volt ígéretes lehetőségünk is, Tóth Gergő például szintén szólóban indulhatott meg, de végül utolérték a védők.

A második harmad itt is, ott is helyzettel indult, mindkét kapus nagy védéssel kezdte a játékrészt. A Sportklub megpróbált magasabb fokozatra kapcsolni, de a mieink remekül kontrollálták a játékot, és gyors ellentámadásokkal veszélyeztettek – a játék képe egészen hasonlított ahhoz, amellyel négy éven át domináns csapat tudott lenni az Erste Ligában a Fodor Szabolcs vezette Fradi. Egy ilyen alkalom végén Tóth Gergő passza után Farkas Simon találta magát ziccerben, de Adorján bravúrja megmentette a vendégeket a góltól, majd a túloldalon Nagy Kristófnak kellett észnél lennie, fiatal kapusunk remekül állta a sarat. Volt is dolga egyre több, a Csíkszereda növelte a nyomást, a 28. percben Stach hagyott ki ziccert, igaz, ekkor Nagynak nem kellett védenie, az ellenfél támadója kapu mellé lőtt. Egy perccel később Hrabalt küldték ki két percre fogásért, emberelőnyben nagyon nyomott a Szereda, de remekül védekeztek a mieink, illetve Cody Milannek is köszönetet mondhatunk, aki közvetlen közelről kapu fölé lőtt. A 36. percben a mieink kerültek emberelőnybe Kubat sportszerűtlen magatartása után, de ezúttal ez kihasználatlanul maradt. A harmad utolsó percében még volt gólszerzési lehetőségünk, de Hrabal távoli lövése Adorján fejvédőjét találta el, majd a csíki kapus Kestilä közeli lövését fogta.

Nem kezdődött jól a harmadik harmad, már a második percben egyenlített a Sportklub: Szkacskov lőtt balról, éles szögből a hálóba. (1-1) Azonnal tempót váltottunk, Kulmalának volt gyors egymásutánban két nagy helyzete is, de előbb mellé lőtt, majd Adorján védett. A 45. percben Seregély szabálytalankodott a saját kapuja előtt, azonban szerencsére nem játszotta meg túl jól az emberelőnyt a Csíkszereda, könnyedén kivédekeztük a két percet. Az 51. percben ismét emberhátrányba kerültünk, Hrabal veszített korongot a kéken, majd vetődve próbálta megakadályozni, hogy az ellenfél kiugorjon vele, gáncsolás lett belőle – remek munkával ezt is sikerült kivédekezni. Öt az öt ellen nagy lehetőségünk volt a gólszerzése, ám a kapu előtti hatalmas kavarodás végén eltűnt Adorján alatt a korong. Az 56. percben aztán nem volt kegyelem: Nagy Gergő indult meg a szeredai kapu felé, majd laposan, a kapus lepkés oldalára visszahúzva lőtt, a korong pedig a hálóba vágódott! (2-1) Sőt, két perccel később Kulmala lövése átperdült a korongba belekapó Adorjánon a kapus háta mögé, ekkor pedig csapatkapitányunk kapcsolt a leghamarabb, és közvetlen közelről a hálóba pofozta a meccset eldöntő gólt! (3-1) A Csíkszereda edzője lehozta kapusát, időt kért, majd emberelőnybe is került az ellenfél Kärmeniemi szabálytalansága után az utolsó percre, de ez sem segített rajtuk, leperegtek a hátralévő másodpercek, megnyertük a mérkőzést!

A Ferencváros nagyon fontos győzelmet aratott a nagy ellenfél, a jelenleg ráadásul a tabellán is közvetlen rivális Csíkszereda ellen, ezzel pedig hatalmas lépést tett a közvetlen rájátszást érő első hat hely egyikének megszerzése felé. Folytatás vasárnap délután a szintén közvetlen rivális DEAC ellen, ahol fel lehet tenni a pontot az i-re a már most is remek hétvége zárásaként.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – SC Csíkszereda 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)
FTC-Telekom:
Nagy K. (Földes) – Hrabal, Seregély, Kreisz, Kestilä, Tóth A. – Marva, Kärmeniemi, Kulmala, Nagy G., Sointu – Mesikämmen, Boros, Bán, Farkas S., Tóth G. – Kucsma, Turbucz. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
SC Csíkszereda:
Adorján (Simó) – Kubat, Schaus, Szkacskov, Sofron, Stach – Mikkola, Szeleznyev, Krikunov, Milan, Vesely – Ferencz-Csibi, Salló, Casaneanu, Péter B., Rokaly Sz. – Bajkó, Farkas T., Fodor Cs. Vezetőedző: Tom Coolen.
Gólok:
Marva (16:13, EE), Nagy G. (55:38), Nagy G. (57:39, Kulmala, Turbucz), illetve Szkacskov (41:36, Krikunov, Milan)
Kapura lövések: (15:9, 9:8, 15:8) 39:25
Védések: 
(9:14, 8:9, 7:13) 24:36 / 96.00% : 92.31%
Kiállítás percek: 
(2:4, 2:2, 6:0) 10:6
Emberelőny kihasználás: 
(4 / 1) 25.00% / (5 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
4:27 / 9:04
Emberhátrányos védekezés: 
(0 / 5) 100.00% / (1 / 4) 75.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin