2021. január 19.
A Fradi nem kegyelmezett, kiütötte a Csíkszeredát!
Férfi jégkorongozóink lehengerlő játékkal 7-3-as sikert arattak a Csíkszereda elleni csúcsrangadón.

Az Erste Liga elmúlt két idényét figyelembe véve nem meglepő, hogy az FTC-Telekom és a Sportklub Csíkszereda mérkőzése a bajnokság bármely szakaszában csúcsrangadó. Ez a két csapat uralta a 2018/19-es, majd a 2019/20-as alap- és középszakaszt is, ráadásul 2019-ben egymás ellen játszották a liga döntőjét, melyet a Ferencváros öt mérkőzésen nyert meg, 2020-ban pedig ez a két csapat lett a koronavírus-járvány kirobbanása után a liga megosztott győztese.

A Fradi remek teljesítménnyel kezdte a 2021-es naptári évet: január 3-a és 16-a között öt meccsből ötöt megnyert, ráadásul mindannyiszor a rendes játékidőben sikerült felülmúlnia aktuális ellenfelét. Legutóbb a Corona Brassó volt szenvedő fél, Fodor Szabolcs csapata egygólos hátrányból felállva 8-3-ra ütötte ki ellenfelét, így várta a kilencmeccses magyarországi túrája első hat mérkőzését megnyerő, szintén bombaformában lévő Csíkszereda elleni keddi csúcsrangadót.

Ahogy arra számítani lehetett, az első perctől kezdve kiélezett csata jellemezte a játékot, minden egyes korongért kőkemény harcot vívtak a játékosok. A Fradi vezette az első komolyabb helyzetet, de Nagy Gergő éles szögből leadott lövését Samankou mamuttal védeni tudta. A második percben már a Sportklub is támadásba lendült, de fehérorosz vetélytársához hasonlóan Arany is hárította a kísérletet. Egy perccel később ismét az FTC veszélyeztetett: saját harmadában szerzett koronggal indult meg Farkas, aki pillanatokkal később már célba is vette a hosszú felső sarkot, de Samankou résen volt és védett. A harmad első felében többnyire a mieink akarata érvényesült, a nyomásnak pedig meg is lett az eredménye: a nyolcadik percben Hodgman tette kapura a korongot, Nagy Gergő beleért, ezzel pedig alaposan megtréfálta a vendég kapust (1-0). Megvolt a vezetés! Próbált felpörögni a vendég együttes, de továbbra is a Ferencváros volt veszélyesebb: alig két perccel a csapatkapitány gólja után Hegyi is lőtt, de a rutinos védőnk csak az oldalsó vasat találta el. A harmad felén túllépve jött az első Fradi-emberelőny, miután Fodor Csanád akadályozásért került a büntetőpadra. Itt volt a zöld-fehérek nagy esélye, hogy kettőre növeljék előnyüket a riválissal szemben. Azonnal fel is álltak a támadóharmadban, végül Ellerby vállalkozott lövésre a kékvonalról, de Samankou itt még védeni tudott. Tizenegy másodperccel a kiegészülés előtt azonban már ő is tehetetlen volt: Hajós passza után ismét kanadai védőnk próbálkozott, és ezúttal már nem hibázott (2-0). Másfél perccel később jött az újabb Fradi-gól: Németh pillanatokkal korábban még előkészített, ezúttal azonban ő volt a végrehajtó Tóth Adrián kapu mögül érkező passzából (3-0). Jason Morgan azonnal időt kért, majd kapust cserélt, a 14 perc alatt három gólt kapó Samankou helyét László Arnold vette át. Három perccel a harmad végét jelző dudaszó előtt szinte a semmiből sikerült szépítenie a vendégeknek: Láday lövése talált utat Arany mamutjai között a kapuba (3-1). Kevesebb mint egy perc volt vissza a harmadból, amikor Tóth Gergely kapott két percet akadályozásért, így először a mérkőzésen emberhátrányban kellett megmutatnia a Fradinak, hogy milyen jól szervezetten képes védekezni. Hiába a harmadvégi emberelőny, a vendégek nem tudtak felállni a harmadunkban, így 3-1-es ferencvárosi előnyből várhatták a folytatást a csapatok.

Tóth Gergely áthúzódó kiállítása miatt több mint egyperces emberhátrányban kezdte a középső játékrészt az FTC. A vendégek azonnal támadásba lendültek, ezúttal már sikerült felállniuk a hazaiak harmadában. Másodpercekkel később érkezett is egy csíkszeredai lövés, de Arany hárított, jött a villámgyors Fradi-kontra, Kärmeniemi pedig köszönte szépen a lehetőséget, kíméletlenül kilőtte a hosszú felsőt (4-1). Finn védőnk emberhátrányos bombagólja megadta az alaphangot a második harmadnak. A vendégeket váratlanul érte a Ferencváros negyedik találata, de ettől függetlenül próbáltak ritmust váltani, de nem tudtak érdemi helyzetet kialakítani. Öt perc telt el a második harmadból, amikor Bíró Tamás kapott kettő plusz kettő percet magas bottal való játékért, a mozdulat nyomán az arcát fájlaló Justin Hodgmannek kesztyűt-sisakot eldobva be is kellett sietnie ápolásra az öltözőbe. A Fradinak négy perce volt, hogy másodszor is eredményes legyen emberelőnyből, és egy jóval kényelmesebb helyzetből folytassa a hátralévő időt. Két perccel később Mitch Versteeg volt kissé könnyelmű egy korongkihozatalnál, Becze érezte, hogy itt lehet keresnivalója, lecsapott a pakkra, majd megindult Arany kapuja felé, de hálóőrünk ezúttal is védett. Hiába a négyperces előny, a Fradi nem tudta bevinni az ötödiket. A harmad felénél Somogyi kapta a korongot a felezővonalnál, majd egy remek szólót követően tüzelt, de László védte a kísérletet. Kilenc perccel a játékrész vége előtt Blackwater botfogásért kapott két percet, így ismét létszámfölényben támadhatott a Fradi az újabb gólért. Másfél perc kellett a zöld-fehéreknek, és egy véglekig kijátszott támadás után Kóger Dániel is beköszönt a Csíkszereda elleni csúcsrangadón (5-1). A Fradi egy pillanatra sem vett vissza az elképesztő iramból, sorra vezette a veszélyesebbnél veszélyesebb támadásokat, és ha egy üzlet beindul alapon a játékot szerencsére folytatni tudó Justin Hodgman is beköszönt: a tőle már-már megszokott gyönyörű mozdulattal, fonákkal emelte a szeredai kapuba a korongot (6-1). Szűk másfél perc volt vissza, amikor Sarcia és Tousignant verekedett össze, fiatal védőnk pontozással megnyerte a bunyót a forrófejű csíki légiós ellen, bár mindkét játékos talpon maradt. Végül öt-öt perces büntetést kapott, de öt az öt ellen folytatódhatott a játék. A Csíkszereda ugyan még próbálkozott, de az utolsó másodpercekben egy kontránál Tóth Richárd passza után Ellerby lőhetett, de a kanadai védő nem volt elég pontos. Újabb gól már nem született, 6-1-es hazai előnyből jöhetett a záró játékrész.

A vendégek hozták el a korongbedobást a záró harmad elején, így ők indíthatták az első támadást, mindezt annak reményében, hogy legalább valamelyest közelebb kerüljenek a Ferencvároshoz. Alig másfél perce folyt a játék, amikor Versteeg csapott le az egyik csíki hibájára, egy az egyben vezette Lászlóra a korongot, de nem tudott gólt szerezni, maradt a közte öt. A Csíkszereda azonban nem tudta haton tartani a bombaformában lévő Fradit, Arany indítása után Hajós balszélről megeresztett lökete talált utat a kapuba (7-1). Két perccel később Kóger kapott két percet bottal akasztásért. Az előnyt villámgyorsan kihasználta a vendég együttes, Taratukhin volt eredményes (7-2), de ez csak szépségtapasznak volt jó. A Fradi a magabiztos előny tudatában kissé visszavett az eddig látott elképesztő iramból, több teret hagyott a csíki játékosoknak, de kontrákból továbbra is életveszélyes támadásokat vezetett. 8:40-nel a vége előtt azonban góllá érett az egyik csíkszeredai akció: Blackwater és Combs átadása után Wishart mattolta Aranyt (7-3). A két vendég gól után ismét felpörgött az FTC, de hiába kapott Németh Attila remek passzt a kapu előterében, László hatalmas bravúrral védett. A nagy hátrány ellenére a Csíkszereda továbbra is becsületesen küzdött, hogy valamelyest még kozmetikázzon az eredményen, de a végjátékban már nem tudtak újabb gólt szerezni. Az utolsó percbe lépve még Hajós próbálkozhatott, de lövése elkerülte a kaput.

A Ferencváros ellentmondást nem tűrő, hihetetlen pontos és eredményes játékának köszönhetően kiütötte a rivális Csíkszeredát az Erste Liga csúcsrangadóján. Fodor Szabolcs tanítványai legközelebb két nap múlva, január 21-én a Vasast fogadják a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Sportklub Csíkszereda 7-3 (3-1, 3-0, 1-2)
2021. január 19. kedd 18.30
Tüskecsarnok, Budapest, zárt kapuk mögött
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hegyi, Ellerby, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Boros, Versteeg, Kulmala, Németh, Tóth Ad. – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Sági, Somogyi – Roczanov, Tóth Gergely, Farkas, Tóth Gergő, Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Csíkszereda: Samankou (László) – Láday, Wishart, Blackwater, Combs, Yellow Horn – Papp, Salló, Becze, Taratukhin, Tousignant – Farkas, Gecse, Bíró, Casaneanu, Fodor – Györfy, Ilyés, Gecse, Rokaly, Sándor Vezetőedző: Jason Morgan
Gólszerzők: Nagy G. (07:02, Hodgman), Ellerby (12:16, EE, Hajós, Németh), Németh (13:51, Tóth Ad., Sarcia), Kärmeniemi (20:38, EH, Kulmala Hajós), Kóger (32:26, Nagy G., Kulmala), Hodgman (35:16, Kóger, Ellerby), Hajós (44:20, Arany), illetve Láday (16:45, Yellow Horn, Blackwater), Taratukhin (46:13, EE, Becze, László), Wishart (51:20, Combs, Blackwater)
Kapura lövések: (14:12, 12:8, 9:0) 35:20
Védések: (11:11, 8:9, -2:8) 17:28 / 85.00% : 80.00%
Kiállítás percek: (2:2, 5:11, 4:0) 11:13
Emberelőny kihasználás: (3 / 2) 66.67% / (3 / 1) 33.33%
Emberelőnyben töltött idő: 7:17 / 4:29
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (2 / 3) 33.33%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin