2023. szeptember 7.
„A Fradi-szív ezen a Csapatbajnokságon is megdobban!”
A Fradi atlétáinak váratlan nehézségekkel kell szembenézniük a hétvégi Csapatbajnokság előtt – INTERJÚ!

Szeptember 9-e és 10-e között a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban rendezik meg az atléták 2023-as Csapatbajnokságát. A Ferencvárosi Torna Club, amely a mostani viadalnak is az első divízió mezőnyében vág neki, az elmúlt években igen sikeresen szerepelt a rangos versenyen. Két évvel ezelőtt a Fradi atlétái történelmi sikert elérve megnyerték a viadalt, míg tavaly a dobogó alsó fokára állhatott fel az FTC. Ezek az eredmények alapján, illetve elnézve több versenyzőnk elmúlt időszakban bemutatott remeklését, idén is nagy reményekkel várhatnánk a Csapatbajnokságot. Szakosztályunk vezetője, Vágóné Solti Mária, vagyis ferencvárosi berkekben közismert nevén Babi néni azonban óva int mindenkit a túlzott várakozásoktól, hiszen a csapat a hétvége előtt nem várt nehézségekkel kell, hogy szembenézzen. A szakosztályvezetővel készült interjúnkban a CSB-vel kapcsolatos esélylatolgatás mellett a ferencvárosi szempontból is fantasztikusan sikerült budapesti világbajnokságra is visszatekintettünk, és egy sajnálatos esemény is szóba került.

- Az elmúlt években az FTC rendkívül sikeres volt az atlétikai Csapatbajnokság döntőiben, így sokan izgatottan várják a hétvégi versenyt. Mire számíthatunk idén a csapattól?
- Ebben az évben versenyzőink nagyon komoly versenyeken vettek részt. Herczeg György az U20-as Európa-bajnokságon győzni tudott, U23-ban Molnár Attila bronzérmet szerzett, a szezon megkoronázásaként pedig a budapesti világbajnokságon fantasztikusan szerepeltek a versenyzőink. Ezeknek a remek szerepléseknek viszont sajnos megvan az ára, a rengeteg verseny miatt így a végére nagyon sok a sérültünk. Több élversenyzőnk hiányzik a csapatból, például Huszák János, a Herczeg-testvérek, Enyingi Patrik és Ajide Dániel sincsenek bevethető állapotban. Ezek a versenyzők általában a gerelyhajítókat kivéve két-három versenyszámban szoktak indulni, így közel 200 csapatpontot veszítünk az ő távolmaradásukkal. Nagyjából 500 pont az az eredmény, amivel meg lehet nyerni a Csapatbajnokságot, ebből a két számból már lehet érezni, hogy idén nem lesz esélyünk arra, hogy a győzelemért álljunk harcban. Az őket helyettesítő utánpótláskorú fiatalok mindent meg fognak tenni a minél jobb szereplésért, de egyértelmű, hogy ők még nem tartanak ott, hogy az élversenyzőink számait hozni tudják. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a dobogóra fel tudjunk lépni, de pillanatnyilag még ez is kihívásnak tűnik. Azért ott lesz a csapatban Molnár Attila, Csóti Jusztina, Pap Kristóf, vagy Galambos Tibor, az ő kiemelkedő eredményeikre most is számíthatunk. Ki fogják hozni magukból a maximumot, ami még lehetséges a szezon végén, és remélem, hogy harcban lehetünk a dobogóért. Ezért fogunk küzdeni.

- Az elmondottak tükrében mit fogsz mondani a csapat tagjainak, mi az elvárás, a célkitűzés, mi az, amivel elégedett tudnál lenni ebben a nagyon nem könnyű helyzetben?
- Mivel rengeteg utánpótláskorú versenyzőről beszélünk, azt kértem tőlük, ne ijedjenek meg attól a helyzettől, hogy egy felnőtt Csapatbajnokságon vesznek részt, próbálják meg a legjobb eredményt kihozni magukból. Ahogy mondtam, ha a dobogóra fel tudunk állni, akkor én már nagyon boldog leszek. Semmilyen konkrét eredményt nem tűztem ki célul a csapat elé, hogy ne tegyek rájuk nyomást, de bízom a dobogóban. Persze ez nem csak rajtunk múlik, hanem attól is függ, a többi csapat milyen összeállításban érkezik, és ki melyik versenyszámban indul majd. A CSB-n az is nehezítés, hogy amikor leadjuk a nevezést, nem tudjuk előre, az ellenfeleknél ki milyen versenyszámban indul. Most láttuk a nevezések alapján készült rajtlistákat, ami alapján egyértelmű, hogy nagyon nem lesz könnyű dolgunk, az ellenfelek potenciálisan erős versenyzői mind bevetésre készek. A Honvédnak hagyományosan nagyon erős csapata van, az MTK és a Gödöllő is nagyon sok versenyzőt igazolt az elmúlt időszakban, így tényleg nagyon nehéz helyzetben leszünk.

- Ha már korábban szóba került a fantasztikusan sikerült budapesti világbajnokság, nem mehetünk el szó nélkül a ferencvárosi atléták ragyogó vb-szereplése mellett sem. Te hogyan tekintesz vissza a versenyre, hogyan értékeled a klub versenyzőinek világbajnoki szereplését?
- Három ferencvárosi versenyzőről beszélünk, Csóti Jusztináról, Herczeg Györgyről és Molnár Attiláról. Juszti a váltóban tudott szerepelni, a női mezőny nagyon erős, így egyéniben nehéz odaférni. A váltó kiválóan szerepelt, az elért országos csúcs nagyon szép eredmény. A döntőtől azért még távol voltak, de mindent el fognak követni, hogy az olimpián is kipróbálhassák magukat. Herczeg György nagyon fiatal, még csak 18 éves, tőle nem is vártunk olyan szereplést, amilyet bemutatott idén, messze túlteljesítette az elvárásokat. Sajnos az egyébként aranyéremmel zárult U20-as Eb-n kisebb sérülést szedett össze, és ez a világbajnokságon is befolyásolta a teljesítményét. Most pedig orvosi tanácsra kihagyja a Csapatbajnokságot. Reméljük, mihamarabb felépül, mert nagyon szeretne ott lenni az olimpián, ehhez pedig az kell, hogy októberben egészségesen tudja elkezdeni a felkészülését. Molnár Attiláról nem is tudom, hogy kell-e bármit mondanom… Két héttel a világbajnokság előtt lett bronzérmes az U23-as Eb-n, a világbajnokságon parádésan szerepelt, véleményem szerint azt sem túlzás állítani, hogy az egész magyar csapatból az egyéni szerepléseket nézve talán önmagához és az elvárásokhoz képest a legjobb teljesítményt nyújtotta. A vb után még egy Gyémánt Liga-versenyen is rajthoz állt, ahol remek hatodik helyet ért el, most pedig még a Csapatbajnokságon is odaáll három számban is, hogy a ferencvárosi színekért küzdhessen. Azt hiszem, Attila jelenleg az FTC atlétika szakosztályának első számú versenyzője.

- Ha már szóba került átfogóan az egész elmúlt szezon, aminek zárása lesz a Csapatbajnokság, és beszéltünk a sikerekről, van-e esetleg olyan, amivel kapcsolatban hiányérzeted van az elmúlt időszakot nézve?
- Ha negatívumokra kell gondolnom, nem mehetünk el szó nélkül egy sajnálatos esemény mellett, két versenyzőnket nemrég váratlan és igen komoly sérelem érte, ami őket és minket, a szakvezetést is nagyon megviselt. Galambos Tiborról és Pap Kristófról van szó. Tiborról mindenki tudja, hogy évek óta a szakosztály elsőszámú hármasugrója. Vezette idén a hazai ranglistát, a bajnokságban éppen Pap Kristóf mögött másodikként zárt, a szövetség egy érthetetlen döntés alapján mégis a ranglista harmadik helyén álló versenyzőt nevezte a világbajnokságra. Talán még ennél is megdöbbentőbb, hogy a távolugró ranglistát vezető, mindkét ugrószámban bajnoki címvédő, a Gyulai Memorialon nyolcadikként záró Pap Kristóf nem indulhatott el a vb-n. Az egész szezonban végig ő volt a legjobb hazai távolugró, mégsem nevezték. A döntésekkel kapcsolatos magyarázatot a szövetség részéről azóta sem kaptunk, ráadásul a versenyzőink a nevezésekkel kapcsolatos döntést a televízióból, a kerethirdetéskor tudták meg. Az eset érthető módon nagyon megviselte mindkét versenyzőnket, azért mégiscsak egy hazai világbajnokságról beszélünk, ilyen lehetőség nem sűrűn adódik az ember életében. Utólag sajnos már nem tudunk semmit tenni, de egyelőre nagyon nehéz feladat lelkileg talpra állítanunk őket.

- Mi az, amit ilyenkor egy edző, egy szakosztályvezető megtehet a versenyzőiért?
- Ez nagyon nehéz kérdés. Tibor egy kicsit más személyiség, mint Kristóf, ő talán egy picit hamarabb túl tud lendülni ezen. Kristóf esete viszont azért is még megdöbbentőbb, mert teljesen egyértelműen ő volt a legjobb magyar távolugró az elmúlt időszakban, ráadásul egész évben azt is kommunikálták, hogy ő mehet majd a vb-re. Neki én vagyok az edzője is, és azt kell, hogy mondjam, egyelőre még nem tudom, hogy tudom felrázni a csalódottságából, de természetesen mindent meg fogok tenni ennek érdekében, ezen dolgozunk folyamatosan. Ami történt, megtörtént, a világbajnokság lezajlott, így ezen már változtatni nem tudunk, de a magyarázatot azóta is várjuk.

- Hogy egy picit jobb szájízzel zárjuk a beszélgetést, azért talán egy ilyen nehéz helyzetből eredményesen megvívott Csapatbajnokság hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintett versenyzők is jobb hangulatba kerüljenek egy esetleges jó szereplés után.
- Ahhoz semmi kétség nem férhet, hogy a Fradi-szív ezen a hétvégi Csapatbajnokságon is meg fog dobbanni. Ez a két versenyzőnk, és az egész csapat a klubhoz méltó módon fogja odatenni magát, mindenki mindent meg fog tenni a csapatért, a Ferencvárosért.

Cikkajánló

Molnár Attila győzelemmel hangolt az olimpiára

Sprinterünk az U23 és U20 Atlétikai Magyar Bajnokságon remekelt, ahogy sok más Fradi-sportoló is.

Az FTC bajnoka tesitanárként szerez örömet gyerekeknek

Atlétánkkal, Guba Liliánával interjúztunk volna, amikor megjelent magyar bajnok klubtársa, és… - VIDEÓ!

Molnár Attila ötödik a Gyulai István Memorialon

Az FTC versenyzője 400 méteren szerepelt.

Magyar válogatott siker FTC-sportolókkal a keretben

Az U18-as atlétikai válogatottban négy ferencvárosi sportoló eredménye is kellet az értékes éremhez.

FTC-sikerek az atlétika-ob második napján

Molnár Attila és Szabó László aranyéremmel zárt.

Berobbantak atlétáink az ob-n: rögtön négy FTC-arany!

Sportolóink a Magyar Bajnokság első napján összesen hét érmet, köztük négy aranyat és három ezüstöt nyertek.

Bronzérem az U20-as atlétikai viadalon

A magyar csapatból a fiúk és a lányok is a 3. helyen végeztek.

Remekeltek atlétáink az U18-as ob-n

Egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertek fiataljaink az országos bajnokságon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin