2024. január 28.
Lékai Máté: Küzdöttunk, bíztunk egymásban!
A történelmi Eb-szereplés után irányítónkkal, a nemzeti együttes csapatkapitányával beszélgettünk.

Péntek délután megnyerte a helyosztó mérkőzését, így ötödikként zárta a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott. Az együttesben valamennyi mérkőzésen kezdőként lépett pályára az FTC-Green Collect immár 175-szörös válogatott irányítója, Lékai Máté. Őt kérdeztük minden idők legjobb magyar férfi Eb-szerepléséről, az elképesztően sűrű mezőnyről és persze az előttünk álló fontos feladatokról is.

– „Megtiszteltetés volt ennek a csapatnak a kapitányának lenni” – mondtad az Európa-bajnokság utolsó meccsét követően. Milyen csapat volt ez?

– Ez volt az első világversenyem kapitányként Roli (Mikler Roland – a szerk.) távollétében. Ez nagyon jó csapat a szó minden értelmében.Küzdöttünk, bíztunk egymásban, ha arra volt szükség, támogattuk a másikat. Azt hiszem, a szakmai stábbal teljes egyetértésben mondhatom ezt.

– Sok nagy tornán vettél már részt, az Eb közben mikor érezted azt először, hogy ebből jó eredmény lehet? Akár minden idők legjobbja…

– Úgy emlékszem, a középdöntőben kezdték mondani, hogy ebből bármi is kisülhet. Mi igazából folyamatosan a következő meccsre koncentráltunk, egy Európa-bajnokságon nem is lehet ezt másképpen csinálni. Kétnaponta mérkőzést játszunk, a szünnapon is egyből videó a következő ellenfélről, ilyenkor mókuskerékben vagyunk, nincs idő ilyesmiken gondolkozni. Inkább utána ülepednek le bennünk ezek a történések.

– Kétnaponta csúcsmeccset játszottatok. Hogy bírtátok ezt erővel?

– Ha bárkit megkérdeznénk, akár a legjobbak közül is, azt mondaná, hogy ez elképesztő terhelés. Nyolc meccs szezon közben, két hét alatt tényleg nagyon megterhelő. Nagyon kevéssel vagyunk a torna után, fáj mindenem, de lekopogom, hogy komolyabb sérülés nélkül megúsztam. Nem is nagyon lenne idő regenerálódni, mert szinte azonnal kezdődik a klubszezon.

– Többször mondtad, hogy könnyen lehet, az utolsó Európa-bajnokságodon játszol. Ha tényleg így lesz, hogy fogsz erre visszaemlékezni?

– Mindenképpen jó emlék marad, elképesztő torna volt. Túllépte már az egymillió helyszíni nézőt, ezzel minden idők legtöbb nézőt hozó kézilabda-világversenye lett. Ezt talán csak Németországban lehet megcsinálni, mert ott vannak ekkora csarnokok, és az emberek imádják a kézilabdát, akár a semleges meccsekre is kimennek.

– Már az egy évvel ezelőtti világbajnoki nyolcadik hely is jó eredménynek számított, de mondhatjuk, hogy tovább közelítettünk a topválogatottakhoz?

– Ezt nem tudom, minden torna annyira kiegyenlített, nüanszokon dől el, hogy ki lesz sikeres. A mostani Eb-n Montenegró két minimális különbségű vereséggel búcsúzott. Akárhányszor lejátszanánk ezeket a meccseket, mindig más eredmény jönne ki. Az érmekért küzdő csapatok kiemelkednek, de az utánuk következő tíz-tizenöt csapat közül bárki legyőzhet bárkit.

– Az olimpiai selejtezőn is kőkemény csoportba kerültünk. Ez a torna erőt, hitet adhat márciusra?

– Tényleg nagyon nehéz a csoport, de ezt tudtuk az Eb előtt, hogy összekerülünk a legjobban szereplő még nem olimpiai selejtezős válogatottal. Ez a portugál lett, amely ellen az utóbbi időben nem sikerült jól játszanunk, ugyanilyen a norvég is. Negyediknek pedig bejöttek a tunéziaiak, akik szintén erős együttest alkotnak. Ez a lehető legnehezebb csoport, de az ellenfeleink sem hiszem, hogy örülnének nekünk.

– Előtte viszont még a Fradival várnak rád nagyon fontos feladatok. Mit vársz az előttünk álló időszaktól?

– Jó ideje nem voltam együtt a srácokkal, de természetesen láttam, hogy veretlenül zártuk a felkészülést. A célunk, hogy stabilizáljuk a teljesítményünket, a bajnokságban valahogy odaérjünk a harmadik helyre, a Magyar Kupában is szeretnénk menetelni, nyilván az sorsolásfüggő is, emellett pedig a nemzetközi porondon, az Európa-kupában is a lehető legmesszebb akarunk jutni.

OLVASD EL EZT IS!
IMRE BENCE: TÖRTÉNELMET AKARTUNK ÍRNI!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2024. január 10-28., Németország)
A magyar válogatott mérkőzései:

Csoportkör: – Montenegró 26-24, – Szerbia 28-27, – Izland 33-25
Középdöntő: – Ausztria 29-30, – Horvátország 29-26, – Németország 28-35, – Franciaország 32-35
Az 5. helyért: – Szlovénia 23-22

Cikkajánló

Dán sztárcsapattal találkozunk az El-csoportkörért

Férfi kéziseink a dán Bjerringbro-Silkeborg gárdájával játszanak az Európa-liga selejtezőjében.

Kedden kapnak El-ellenfelet férfi kéziseink

Bundesliga-csapatok mellett többek között dán és spanyol riválissal is találkozhatunk az El-selejtezőben.

Visszatérnek férfi kéziseink az Európa-ligába!

Elfogadta feljebbsorolási kérelmünket az EHF, így egy évad kihagyás után visszatérünk az El-be.

Lékai, Imre és Ancsin is utazhat Párizsba

Kihirdette szűkített keretét Chema Rodríguez a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

„Úgy akarunk hazajönni, hogy egy ország büszke ránk!”

A nyáron a Ferencvárosba érkező Ancsin Gábor is a párizsi olimpiára készül a férfi kézilabda-válogatottal.

Lékai: „Jó a felkészülés, de már az olimpiát várom”

Kézilabdázónk, Imre Bence testvére vb-döntőjével hangolt a válogatott párizsi felkészülésre - VIDEÓ!

Rajtol az olimpiai felkészülés

A női kéziválogatott vasárnap, a férfiegyüttes hétfőn kezdi a közös gyakorlást a párizsi játékokra.

Csörgő Kristóf tanulásban is a legjobbak között

Férfi kéziseink sérülésből lábadozó fiatal irányítója ismét elnyerte a Magyarország tehetsége elismerést.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin