2024. május 1.
Szerződést hosszabbított Arany Gergely
Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Az FTC-Telekom felnőtt férfi jégkorongcsapatánál már zajlik a keret kialakítása a következő szezonra. Ennek okán az elmúlt időszakban hírt adtunk három távozóról, Erik Němec, Vladimír Roth és Julius Marva sem folytatja ferencvárosi színekben.

Most jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis

jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett csapatunk első számú kapusával, Arany Gergellyel, aki így újabb két évig őrzi majd a Ferencváros kapuját.

Az 1996-os születésű Arany Gergely Fodor Szabolcs hívására érkezett a Ferencvárosba a MAC Újbuda Erste Liga-győztes csapatától 2018 nyarán, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy pályafutása során először első számú kapusként vezesse sikerre a zöld-fehéreket. A számítások be is váltak, a fiatal kora ellenére elképesztő magabiztossággal védő hálóőr akkori váltótársával, a rutinos Pleszkán Józseffel párban kiváló teljesítményt nyújtott első ferencvárosi idényében, amelynek végén magyar bajnoki címet és Erste Liga-győzelmet ünnepelhetett.

Arany Gergely 2019-ben új kihívással találta magát szembe, hiszen egy még nála is fiatalabb váltótársat kapott az élete első felnőtt idényére készülő, szintén a MAC utánpótlásából érkező Nagy Kristóf személyében, de mindketten éltek a lehetőséggel. Arany továbbra is rendkívül stabil teljesítményt nyújtott, az alapszakaszban 36 mérkőzésen összehozott 92,77 százalékos védési mutatója a negyedik legjobb volt a mezőnyben, de a középszakaszban és a rájátszásban, valamint a Magyar Kupában és a Kontinentális Kupában is bravúros teljesítményt nyújtott. Formájára a magyar válogatott stábja is felfigyelt, így ott lehetett a 2020 februári nottinghami olimpiai selejtezőn is, ahol egy mérkőzésen védte a nemzeti csapat kapuját, így aktív részese volt a bravúros továbbjutásnak. A szezonban nyújtott teljesítményével a Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga idény végi díjátadóján átvehette a legjobb kapusnak járó Vedres Kupát.

A 2020/21-es, a koronavírus-járvány által felforgatott, javarészt zárt kapuk mögött lezajlott szezonban is az FTC-Telekom elsőszámú kapusa volt. Betegsége miatt mindössze 18 alapszakasz-mérkőzésen tudott kezdőként jégre lépni, ezeken a találkozókon viszont 92,54 százalékos hatékonysággal védett, amivel a harmadik lett a liga kapusrangsorában. Meccsenkénti 2,41 kapott gólos átlaga pedig a legjobb lett a mezőnyben. A rájátszásra tovább javult, a negyeddöntő öt mérkőzésén 93,51 százalékkal védett, az elődöntőben pedig 91,71 százalékot nyújtott a liga egyik legjobb támadósoraival rendelkező Sportklub Csíkszereda ellen.

A 2021/22-es idényre is a Fradi és a liga stabil pontja maradt. Az alapszakaszban 36 mérkőzésre volt nevezve, ebből 25 találkozón védett, méghozzá szenzációs, 93,7%-os mutatóval. Ő kapta a mezőnyben a legkevesebb gólt, szám szerint 50-et, ami 2,05-ös kapott gólátlagnak felel meg. A rájátszás 13 meccsén is tartotta a formáját, 92,9%-os mutatóval járult hozzá a magyar bajnoki címhez és az Erste Liga-ezüsthöz. A válogatottban is sikerült megragadnia, ott volt az olimpiai selejtező harmadik körében 2021 nyarán Rigában, illetve az A csoportba jutást kiharcoló ljubljanai nemzeti csapat utazó keretében is helyet kapott.

A 2022/23-as szezon első fele ahogy a Ferencvárosnak, úgy Arany Gergelynek sem a tervek szerint alakult. Folyamatos betegség és sérülés hátráltatta kapusunk munkáját, aki az alapszakasz 36 meccséből csak 24-re volt nevezve, és mindössze 19 találkozón védett, mindössze 90,63%-os hatékonysággal, ami a legalacsonyabb mutató volt azóta, hogy az FTC-Telekom játékosa lett. A rájátszásra aztán fordult a kocka, Arany Gergely elképesztő formajavulást mutatva a playoff egyik hősévé nőtte ki magát, az egészen a ligadöntő hetedik meccséig tartó, 19 meccses menetelés mindegyik mérkőzésén ő védett. A negyeddöntőben 93,53%-os hatékonyságával a kapusrangsor negyedik helyére lépett előre, a

z elődöntőben már egészen fantasztikus, 95,88%-ot hozott össze a magyar bajnoki döntőnek is számító, BJA HC elleni hétmeccses párharcban, míg a finálé hét meccsén 92,24%-os mutatót hozott össze szintén hét meccsen. Bravúrjaival, a védekezésnek nyújtott stabilitással az egyik legfontosabb láncszeme volt a zsinórban ötödik magyar bajnoki címig, és Erste Liga-ezüstig jutó csapatnak. Teljesítményének köszönhetően a nemzeti csapatba is visszakerült, az A csoportos világbajnokságra való felkészülés során egy mérkőzésen védett, míg a tamperei vb-n harmadik számú kapusként vett részt.

Arany a 2023/24-es szezonban sem tétlenkedett, egy stabil pont volt a kapuban. Első számú kapusunk összesen 39 alapszakasz-meccsre volt nevezve, amiből 28 alkalommal kezdett a vasak között. Ezen a 28 meccsen összesen 952 lövést kapott, amelyből 889-et hárított, és a kapusok között másoddiként zárt az alapszakaszban, 93,38% védési hatékonyságával. A rájátszás aztán nem úgy indult Aranynak, ahogy azt talán tervezte, ugyanis egy sérülés következtében a teljes negyeddöntőt kénytelen volt kihagyni. Bár a DEAC elleni utolsó negyeddöntős meccsre nevezve volt, de csak mint cserekapus. A Csíkszereda elleni elődöntőn viszont már ismét Arany Gergely helyezkedett el a vasak között, a hat meccs során 187 lövésből 177-et védett, míg a Brassó elleni döntőben 147 lövésből 131-et tudott hárítani.

A szerződését meghosszabbító Arany Gergely mellett az érvényes szerződéssel rendelkező Turbucz Martin neve ismert a 2024/25-ös szezonra készülő keretből.

Férfi jégkorong, az FTC-Telekom keretének eddig bejelentett változásai a 2024/25-ös szezon előtt:

Távozott: Julius Marva (?), Erik Němec (?), Vladimír Roth (?)

Maradt: Arany Gergely (Szerződéshosszabbítás 2026-ig), Turbucz Martin (érvényes szerződés)

Cikkajánló

Tóth Gergő marad a Ferencvárosnál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a rutinos csatárral, újabb egy évig segíti a csapatot.

Meghosszabbította szerződését az amerikai hátvéd

Jake Crespi mindben megállapodott jégkorong szakosztályunkkal, a következő évben is az FTC-Telekomot erősíti.

„Egy erős, stabil, fiatal magyar mag kialakítása a cél”

Hudák Gábor szakmai igazgató értékelte jégkorongozóink előző szezonját, és a jövőről is szót ejtett – INTERJÚ!

Marad a Ferencvárosnál a fiatal támadó

Jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett Galajda Zsomborral, aki újabb egy évig lesz zöld-fehérben.

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin