2023. augusztus 25.
Balla megnyerte a B döntőt a vb-n 200 méteren
Háromszoros Európa-bajnokunk egy hellyel csúszott le a fináléról, nincs meg a párizsi kvóta.

Augusztus 23-a és 27-e között a németországi Duisburgban rendezik a kajak-kenusok olimpiai kvalifikációs világbajnokságát. A Ferencvárosi Torna Clubot a női kenusoknál egyesben 200 és 500 méteren is rajthoz álló Balla Virág képviseli az eseményen.

Háromszoros Európa-bajnok kiválóságunk a szerdai nyitónapon 200 méteren harmadikként zárt előfutamában, majd csütörtökön 500-on ötödik lett az első körben, így bár egyik távon sem jött össze a közvetlen finálé, mindkétszer továbbjutott az elődöntőbe.

A sprinttáv kiemelten fontos versenyzőnk számára, hiszen ezen a távon áll harcban a párizsi kvótáért, amelyhez az A döntő első öt helyének valamelyikét kell megszereznie. Így fokozott figyelemmel követhettük a szombat délelőtti elődöntőt, ami a duisburgi pályára lecsapó felhőszakadás miatt az eredileg tervezetthez képest másfél órás csúszással, 11.15-kor kezdődőtt, kenusunk rögtön az első futamban szerepelt. A helyszíni beszámolók szerint annak ellenére indították el a futamokat, hogy az eső változó intenzitással továbbra is esett és a villámlás, dörgés sem múlt el teljesen.

Ballának az első három hely valamelyikén kellett volna végeznie ahhoz, hogy bejusson az A döntőbe, ez végül nem jött össze, versenyzőnk a kínai Lin, az ukrán Luzan és a lengyel Borowska mögött csak negyedikként ért célba, így csak a B döntőbe kvalifikálta magát.

„Szerettem volna bejutni a döntőbe, de a lányok erősebbek voltak nálam. A körülmények sem kedveztek. Én reggel 9.30-kor úgy voltam, mint a vadlovak, hogy menjünk, csináljuk, széttépem. Most kicsit nehezebb volt összeszednem a gondolataimat, de szerintem kihoztam magamból a legjobbat. Van bennem csalódottság, mert nem tudtam megoldani a feladatot, amit kaptam, de azon leszek, hogy a B döntőben minél előrébb végezzek” – nyilatkozta a szakadó esőben az M4 Sport stábjának Balla Virág.

Ezzel az is eldőlt, hogy kenusunk nem tudta megszerezni C-1 200 méteren az olimpiai kvótát. Egy versenyző csak egy, úgynevezett versenyzői kvótát szerezhet az országának Párizsra, és ha valaki párosban és egyesben is megfelelő helyen végez, a nagyobb hajóosztályban jut indulási joghoz. A 500 méter páros döntőjében azonban csak három olyan kenus lesz, aki az egyes fináléjában is érdekelt, így Ballának a B döntő esetleges megnyerése sem lenne elegendő a kvótaszerzéshez.

A B döntőt a péntek délutáni program részeként rendezték, és bár a kvótaszerzés lehetősége elúszott, kenusunk becsületből megnyerte a futamot, így összesítésben a 10. helyen zárta a világbajnokság 200 méteres számát.

Balla számára még nem ért véget a duisburgi vb, szombat délután - ha az időjárás nem szól közbe, - 15.20-tól elődöntőzik C-1 500 méteren, a kilencfős futamból az első három helyezett jut be a vasárnap délelőtti döntőbe.

(Fotó: Szalmás Péter/Magyar Kajak-Kenu Szövetség)

Cikkajánló

Kajak-kenu: Adolf Balázs győzött C-1 1000 méteren

Négyszeres világbajnokunk magabiztosan győzött az idei első válogatóversenyen.

Kozák Danuta két győzelemmel tért vissza

Hatszoros olimpiai bajnokunk 500 méteren párosban és négyesben is remekelt.

Ismét versenybe száll Kozák Danuta

Hatszoros olimpiai bajnok kajakozónk párosban és négyesben is indul a szolnoki válogatóversenyen.

Klasszisunk szülés után visszatérve Párizsra koncentrál

Kajakozónk, Medveczky Erika csodálatos kisfiáról és olimpiai álmairól mesélt – VIDEÓ

„Nem titkolt szándékom, hogy ott legyek az olimpián!”

Ismerje meg közelebbről a Fradi többszörös világbajnok új igazolását, a kenus Adolf Balázst – VIDEÓ!

Újabb világbajnok a Fradiban!

A kenus Adolf Balázs büszke rá, hogy csatlakozhatott a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

Ott jelent meg Budapesten az FTC-felirat, ahol még soha

Fiatal kajakozóink a kemény munka mellett azért a pihenésre és a csapatépítésre is időt szakítanak – VIDEÓ

Balla nem jutott döntőbe 200 méteren az Előolimpián

Háromszoros Európa-bajnokunk kilenc századmásodperccel maradt le a fináléról a párizsi tesztversenyen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin